mabuni3
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SHITO-RYU

Το Karate έχει διδαχθεί εκτός Ιαπωνίας για παραπάνω από σαράντα χρόνια και έχει εξαχθεί στον υπόλοιπο κόσμο μαζί με στυλιστικές και οργανωτικές γραμμές. Ως τώρα τα ονόματα των περισσοτέρων στυλ Karate έχουν γίνει γνωστά σε κάθε άνθρωπο των πολεμικών τεχνών.
Από όλα τα συστήματα του παραδοσιακού Karate, το Shotokan, το Goju-ryu, το Wado-ryu, το Shorin-ryu, το Kyokushinkai, Isshin-ryu και το Shito-ryu, μόνο το Shito-ryu παραμένει το πιο αφανές. Αν και μερικοί από τους εκφραστές που ηγούνται του Shito-ryu, όπως ο χαρισματικός Fumio Demura και ο παραγωγικός Teruo Hayashi, έχουν μια πλατιά φήμη, ακόμα το Shito-ryu παραμένει λίγο κατανοητό έξω από τις σχολές του. Το Shito-ryu συχνά έχει περιγραφεί ως ένας συνδυασμός του Shotokan και του Goju-ryu. Επίσης είναι γενικά γνωστό ότι οι δάσκαλοι του χρησιμοποιούν τυπικές ασκήσεις (kata) από πολλές οκιναβέζικες πηγές. Δυστυχώς όλες οι εξηγήσεις αποτυγχάνουν να περιγράψουν επαρκώς τί ακριβώς είναι το Shito-ryu. Στην πραγματικότητα το Shito-ryu μαζί με το Goju-ryu, το Wado-ryu και το Shotokan, είναι ένα από τα τέσσερα κύρια συστήματα Karate της Ιαπωνικής επικρατείας (τα νησιά της Ιαπωνίας εκτός από την Οκινάουα).

O Itosu ήταν μαθητής ενός από τους πιο διάσημους δασκάλους της Οκινάουα, του Sokon Matsumura (1792-1887), του προπάτορα του Shorin-ryu. Ο Itosu έδωσε μια δυνατή ώθηση στον νεαρό μαθητή του και ο Mabuni έμαθε περίπου 23 Kata πριν ο ηλικιωμένος άνδρας πεθάνει. Ο Θάνατος του Itosu λύπησε τόσο πολύ τον Mabuni, που έχτισε ένα βωμό μπροστά από τον τάφο του δασκάλου του, και μένοντας εκεί κοντά για ένα χρόνο εξασκούσε τα Kata του καθημερινά. 


itosuΟ
Hanashiro ήταν επίσης ένας ειδικός του Shuri Te ενώ ο Kiyoda προερχόταν από το Naha Te όπως και ο Miyagi. Γνωστό ως Ryu Kyu Tode Kenkyukai (λέσχη μελέτης και έρευνας του Οκιναβέζικου Karate), αυτό το dojo (αίθουσα εξάσκησης) ήταν ένα ιστορικό στολίδι του Karate. Ειδικοί από διαφορετικά στυλ διδάχτηκαν και δίδαξαν εκεί, και ήταν εκεί που ο Mabuni διδάχτηκε για κάποιο διάστημα το Fukien White Crane Kung Fu, από τον θρυλικό Woo Yin Gue, ένα Κινέζο έμπορο τσαγιού που ζούσε στην Οκινάουα.
Παρόλα αυτά, ο Itosu δεν ήταν ο μοναδικός δάσκαλος του Mabuni. Όταν ήταν ακόμα στην εφηβεία ο Chojun Miyagi (Ιδρυτής του Goju-ryu), σύστησε τον Mabuni στον Kanryo Higashionna (1853-1915). Από τον Higashionna, ο Mabuni έμαθε Naha Te, ένα στυλ Karate επηρεασμένο από την Κίνα. O Mabuni επίσης εκπαιδεύτηκε υπό τον ερημίτη Arakaki Kamadeunchu (1840-1918), που δίδασκε ένα στυλ παρόμοιο με το στυλ του Higashionna. O Arakaki επίσης δίδαξε τον Tsuyoshi Chitose, τον ιδρυτή του Chito-ryu, τον Gichin Funakoshi, ιδρυτή του Shotokan και τον Kanken Toyama της σχολής Shudokan. Ο Arakaki που ήταν αναγνωρισμένος ειδικός του Bo δίδαξε τον Mabuni τα kata Unsu, Sochin, Niseishi, Arakaki-Sai και το Arakaki-Bo. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, ο ακούραστος Mabuni συμμετείχε σε μια λέσχη Karate που λειτουργούσε από τον Miyagi και τον Choyu Motobu, με τη βοήθεια του Chomo Hanashiro και Juhatsu Kiyoda. O Choyu Motobu ήταν Master του Shuri Te (ο πρόγονος του Shorin-ryu) και του Gotende, μιας μυστικής τέχνης πάλης εδάφους της Οκιναβέζικης βασιλικής αυλής.

Εκείνο τον καιρό ο Mabuni είχε γίνει ένας πολύ σεβαστός αστυνομικός και έκανε αρκετά ταξίδια στην Ιαπωνία μετά που ο Funakoshi παρουσίασε το Karate εκεί το 1922. Ο Mabuni πέρασε πολλά από τα πρώτα χρόνια που ταξίδευε, με τον Koyu Konishi, ένα φίλο και μερικές φορές μαθητή που αργότερα ίδρυσε το Shinto-Jinen-Ryu Karate. Το 1925 ο Mabuni και ο Konishi επισκέφθηκαν την επαρχία Wakayama της Ιαπωνίας όπου δίδασκε ο Kanbum Uechi ο ιδρυτής του Uechi-ryu. ήταν μετά από την εκπαίδευση με τον Uechi που ο Mabuni συνέθεσε ένα kata που ονομάζεται Shinpa. Αλλά ο Mabuni στην πραγματικότητα πέρασε πολύ από τον καιρό του στην Osaka όπου δίδαξε σε πολλά dojo, συμπεριλαμβανομένου και του Seishinkai στη σχολή του Kosei Kokuba. Ο Choki Motobu επίσης δίδασκε στο dojo του Kokuba. Ήταν o Kokuba που αργότερα σχεδίασε το Motobu-Ηa (Κλάδος Motobu) Shito-ryu. Το 1929 ο Mabuni μετακινήθηκε οριστικά στην Osaka. Σχεδόν αμέσως μετά η Ιαπωνική οργάνωση για την προώθηση των πολεμικών τεχνών, το Butoku Kai, πίεσε όλες τις σχολές Karate να κατοχυρώσουν το όνομα του στυλ τους. Αρχικά, o Mabuni μετακινήθηκε οριστικά στην Osaka. Σχεδόν αμέσως μετά η Ιαπωνική οργάνωση για την προώθηση των πολεμικών τεχνών, η Butoku Kai, πίεσε όλες τις σχολές Karate να κατοχυρώσουν το όνομα του στυλ τους. Αρχικά ο Mabuni ονόμασε το στυλ Hanko Ryu (μισό σκληρό στυλ) αλλά στην δεκαετία του 30 το Shito-ryu ήταν το επίσημο όνομα. ήταν συνδυασμός των ιδεογραμμάτων των πρώτων συλλαβών των ονομάτων των δύο βασικών δασκάλων του Mabuni, Itosu και Higashionna. Δεν συμφωνούσαν όλοι στο διαχωρισμό του Οκιναβέζικου Karate σε κλάδους μέσω της χρήσης ονομάτων των στυλ. Στην πραγματικότητα ο επικεφαλής του Shudokan Sensei Toyama ρώτησε τον Mabuni και άλλους σχετικά με τη χρήση εκείνου που αυτός ονόμαζε “Ονόματα με αστείο Άκουσμα”. Ο Mabuni υπολόγιζε ότι δίνοντας στο στυλ ένα όνομα όχι μόνο θα ικανοποιούσε το Butoku-Kai, αλλά θα έδινε και στους ανθρώπους κάτι που θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να αισθανθούν μέρος του.

Ανάμεσα στους πρώτους μαθητές του Mabuni ήταν ο Kanei Uechi (ο οποίος δε συνχέεται με τον γιο του Kambum Uechi που έχει το ίδιο όνομα), ο οποίος από το 1935 επίσης δίδασκε στην Osaka. Το 1950 επέστρεψε στην Οκινάουα και ίδρυσε το Shito Ryu κέντρο Karate Do Kai. Στην Οκινάουα ο Uechi θεωρείται ο αληθινός συνεχιστής της τέχνης του Mabuni, αλλά διεθνώς, ο μεγαλύτερος γιος του Mabuni, που ονομαζόταν επίσης Kenei, είναι αναγνωρισμένος ως η κεφαλή του Shito Ryu και συνεχιστής του Shitokai.

 


tani2

Ο Kenei Mabuni και ο νεότερος αδερφός του Kenzo ηγήθηκαν των προγραμμάτων Karate σε αρκετά πανεπιστήμια, ένα στόχο που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους. Ακόμα κάποιοι από τους πρώτους μαθητές του Mabuni έχουν τους δικούς τους ξεχωριστούς οργανισμούς και τους οπαδούς τους. O Ryusho Sakagami, συνομήλικος του Kenei Mabuni ίδρυσε την Itosukai αμέσως μετά το θάνατο του Mabuni. Ο γιος του Sakagami O Sadaaki, τώρα εποπτεύει την Itosukai από την περιοχή Yokohama. Το 1948, ο Chojiro Tani οργάνωσε την Shukokai όπου αυτός δίδασκε Tani-Ha Shito-ryu.